Wat is een crisiskaart? Een Crisiskaart is een klein persoonlijk document dat mensen die psychisch kwetsbaar zijn bij zich dragen. Er staat op wat de wensen zijn van de kaarthouder als het even niet goed gaat en wat omstanders, buren en hulpverleners dan kunnen doen om te helpen.
Op de Crisiskaart beschrijf je zelf tips en adviezen hoe je wilt dat betrokkenen met je omgaan, en welke hulp nodig en wenselijk is. Ook staat er op welke afspraken je hebt gemaakt met jouw vertrouwenspersonen en bijvoorbeeld behandelaar(s) en de crisisdienst. Daarmee kan je sturen wat er gebeurt ook op momenten dat je het even niet direct goed kan verwoorden.
De kaart wordt opgesteld op basis van een uitgebreider crisisplan dat je maakt samen met een ervaringsdeskundige.
Wat is de Crisiskaart?
- Klein individueel document
- Ter grootte van een bankpas
- Middel om je wensen duidelijk te maken
- Handig om je omgeving in te lichten over wat er met jou speelt
Je kan de Crisiskaart direct aanvragen bij je hulpverlener of bij het Steunpunt GGZ Utrecht(tel. 030 236 9320) Bij het steunpunt kan je telefonisch aangeven dat je een kaart wilt maken en dan wordt er een afspraak gemaakt voor een gesprek.
Je kan natuurlijk ook gewoon een keertje langskomen bij het steunpunt op Kaatstraat 18, 3513 BK Utrecht.
Bij het maken van een nieuwe kaart doorloop je een paar stappen:
- Intake waarbij wordt geïnventariseerd waarom je een kaart wilt hebben en wat je ermee wil bereiken.
- Opstellen van een crisisplan. Aan de hand van de vragenlijst wordt een crisisplan op maat gemaakt waarbij je met eigen woorden uitlegt wat er met je aan de hand is en welke hulp je zou willen hebben. Als je al een crisisplan hebt of een vergelijkbaar document wordt dat gebruikt als uitgangspunt bij het maken van de Crisiskaart.
- Het crisisplan en het concept Crisiskaart worden vooraf toegezonden om als nodig aanpassingen en correcties aan te brengen.
- Je bevestigt de afspraken met je contactpersonen die in het plan worden genoemd.
- De kaart wordt afgedrukt en ondertekend . De contactpersonen krijgen een exemplaar van het plan en van de Crisiskaart.
Iedere kaarthouder heeft een eigen manier om de kaart te gebruiken afhankelijk van zijn of haar bijzondere situatie. In een acute situatie kan je je kaart afgeven aan een omstander of een collega die je te hulp komt.
Anderen gebruiken de Crisiskaart om hun eigen netwerk te informeren over wat er met hem of haar aan de hand is, zodat zij zich wat geruster kunnen voelen. De Crisiskaart wordt ook gebruikt om te voorkómen dat je in problemen komt. Bijvoorbeeld als hulpmiddel om je te herinneren aan oefeningen en handelingen die kunnen voorkomen dat de situaties escaleert.
Je gegevens worden veilig bewaard en zijn alleen toegankelijk voor de kaarthouder. Je geeft zelf aan wie er wel en wie niet toegang heeft tot de informatie op het plan en op de Crisiskaart. De kaarthouder is zelf eigenaar van de kaart.
Je kan te allen tijde veranderingen op de kaart aanbrengen bijvoorbeeld wanneer je medicatie wordt veranderd, of wanneer contactpersonen toegevoegd of vervangen moeten worden. De veranderingen kunnen tussentijds gedaan worden en zijn kosteloos. Jaarlijks wordt de kaarthouder benaderd om het gebruik van de kaart te evalueren en om na te gaan of er aanpassingen nodig zijn.
De Crisiskaart kan worden gemaakt binnen Psynet. Dat is een platform op internet waarmee de kaarthouder de Crisiskaart toegankelijk kan maken voor het eigen netwerk. Dus iedereen van wie jij vindt dat die geïnformeerd moet zijn, of namens jou informatie moet kunnen geven, kan na toestemming van jou op Psynet, als nodig, de kaart opvragen. Psynet is zo ook een handig middel om veranderingen op je kaart mee te delen aan je netwerk en om vertrouwenspersonen toe te voegen of af te voeren.
Psynet voldoet aan de hoogste beveiligingscriteria en biedt optimale bescherming van je gegevens.
Over Psynet kan je consulent je verder informeren als er vragen zijn.
Wanneer je liever niet met Psynet werkt is het ook mogelijk te kiezen voor alleen de papieren variant.
Klik hier voor meer informatie over Psynet.