De Crisiskaart is bij uitstek een kaart die wordt gemaakt door de kaarthouder zelf met ondersteuning van een ervaringsdeskundige. Het begeleiden van cliënten bij het maken van een Crisiskaart is een nieuw werkterrein voor ervaringsdeskundigen. Juist in die begeleiding wordt de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid duidelijk. Het gaat om betrokken deskundigheid.
Het maken van een Crisiskaart vereist dat ervaringen en wensen van de kaarthouders vertaald worden in ‘gewone’ taal. Professioneel taalgebruik wordt vermeden en de taal van de cliënt staat centraal. De informatie op de kaart en ook in het crisisplan moet begrijpelijk en toegankelijk zijn voor buitenstaanders. Dus welke informatie is nodig om ervoor te zorgen dat de goede ondersteuning wordt gegeven. Wat wil de cliënt zelf naar buiten duidelijk maken over zijn/haar wensen en omstandigheden.
Training voor ervaringsdeskundigen
Om de Crisiskaart te maken is specifieke deskundigheid vereist. Het is een methodiek om mensen te ondersteunen om meer regie over hun eigen leven te hebben ook in tijden van crisis. Het steunpunt GGZ biedt training aan om die deskundigheid te verkrijgen.
Afhankelijk van de achtergrond van de deelnemers aan de training wordt een gericht programma aangeboden. Daarbij gaat het om het verkrijgen van inzicht in de rol en betekenis van de Crisiskaart, vaardigheden om het gesprek met kaarthouders goed te kunnen voeren en kennis van de procedure om de kaart op te stellen en te registreren.
Naast de training biedt het Steunpunt ook periodieke intervisie bijeenkomsten om ervaring uit te wisselen en de eigen deskundigheid te vergroten.
Wilt u meer weten over de training kijk dan op https://www.crisiskaartutrecht.nl/training/. Voor eventuele verdere vragen kunt u mailen naar steunpunt@ggzutrecht.nl
Kosten voor de training
Aan het volgen van de training zijn geen kosten verbonden.