Met de Crisiskaart en de Hulpkaart zorg je ervoor dat de mensen in je omgeving goed kunnen handelen en jou op de beste manier kunnen helpen. Op de kaart staat wat er aan de hand is, of je medicijnen gebruikt en wie de contactpersonen zijn die in geval van nood gebeld kunnen worden. et is je paspprt naar goede hulp waar je ook bent.
Je stelt de kaart op aan de hand van jouw ervaring. Wat is eerder gebeurd en wat ging er toen goed of fout. Iedere kaart is uniek, op maat gemaakt voor jouw situatie en in je eigen taal. Dus jij bepaalt welke informatie er op de kaart komt te staan en aan wie en wanneer de kaart wort gegeven aan anderen.
De Crisiskaart en Hulpkaarten verschillen in de methode hoe ze tot stand komen en de soort van informatie. Ze zijn daardoor gericht op verschillende doelgroepen.
Wat is de crisiskaart
De Crisiskaart is vooral voor mensen met een psychische gevoeligheid De Crisiskaart is een samenvatting van een crisisplan dat je maakt samen met een ervaringsdeskundige, of iemand van je eigen keuze die je goed kan helpen. Het plan bevat extra informatie over je achtergrond, en wat te doen bij eventuele behandeling. Het biedt handvatten voor professionals en is een wilsverklaring over hoe jij vindt dat je behandeling moet zijn. Met de Crisiskaart kunnen je contactpersonen hulpverleners toegang geven tot het crisisplan en dus extra informatie bieden over jouw wensen.
De Crisiskaart wordt vooral gebruikt door mensen die het belangrijk vinden dat de juiste informatie op de juiste plek terecht komt. Met het crisisplan werkt de kaarthouder aan het vergroten van inzicht in de eigen situatie en kan daarmee beter de eigen wensen verwoorden. De ondersteuning van een vertrouwenspersoon ervaringsdeskundigen of hulpverlener is daarbij belangrijk.
Met de Crisiskaart breng maak je je contactpersonen onderdeel van een netwerk waarmee je informatie kan delen en veranderingen in je situatie duidelijk kan maken.
Wat is de Hulpkaart
De Hulpkaart is bedoeld voor iedereen die in een noodsituatie terecht kan komen. De Hulpkaart is eenvoudiger van opzet. Er wordt geen crisisplan opgesteld en de contactpersonen worden niet noodzakelijkerwijs online onderdeel van het systeem van de Hulpkaart. De kaarthouder zelf is verantwoordelijk voor het informeren van de contactpersonen en voor het bevestigen van de rol die zij krijgen toebedeeld.
De kaarthouder kan de Hulpkaart zelf online opstellen. Klik daarvoor op de knop op deze site. Maar in veel gevallen verdient het aanbeveling om een vertrouwenspersoon, ervaringsdeskundige, hulpverlener of consulent te vragen om hulp of feedback bij het maken van de kaart. Die kan adviseren over de informatie die je geeft en of omstanders en hulpverleners ermee uit de voeten kunnen komen.
De Hulpkaart is vooral bedoeld voor diegenen die wel in een noodsituatie vooral behoefte hebben aan korte directe aanwijzingen over hoe je omgeving moet handelen zonder verdere noodzaak tot informatie over achtergronden.
Maak hem zelf!
Wil je een Hulpkaart? U maakt de hulpkaart door het formulier van de hulpkaart in te vullen. Klik hier voor het invulformulier Je kan natuurlijk ook de Hulpkaart aanvragen bij je hulpverlener of bij het Steunpunt GGZ Utrecht(tel. 030 236 9320).
Van kaart veranderen.
Het is altijd mogelijk om van de ene naar de andere vorm van kaart over te stappen. Het makkelijkste is dat om te doen via je hulpverlener of via het Steunpunt GGZ Utrecht. Daar kan men je goed informeren over wat en hoe en helpen bij het veranderen van je kaart.